Gościnna Chata Wysowa Zdrój

W 2001 roku

W Wysowej Zdroju otworzyliśmy pierwszą w Polsce łemkowską karczmę regionalną pod szyldem „Gościnna Chata".

kim jesteśmy

Stworzyliśmy karczmę regionalną „Gościnna Chata” która serwuje dania kuchni łemkowskiej.

Staramy się zachować smaki dawnych potraw które gościły na stołach w wielu tutejszych chatach Z pełnym zaangażowaniem i zamiłowaniem do gotowania promujemy kuchnię tego regionu wykorzystując najlepsze produkty lokalne Małopolski.a także te które wytwarzamy w naszej karczmie.

Wszystkie dania przygotowywane są na bazie naturalnych ziół i przypraw, nie zawierają konserwantów.

Nasza kuchnia

Zapraszamy do próbowania dań tradycyjnej kuchni polskiej i regionalnej łamkowskiej.
Za pomocą smaków i aromatów oraz atmosfery w lokalu postaramy się oddać klimat łemkowskiej chaty.

Wszystkie dania w naszej kuchni zawierają najlepsze produkty z regionu Małopolski , a także z Karczmy „Gościnna Chata” prowadzonej w Wysowej Zdrój w Beskidzie Niskim (np.: kiszona kapusta, wędliny, marynaty, sery, śmietana itp.).

Nasza Historia

Poznaj nas lepiej...

1. Pensjonat Ramis
Nasza firma powstała w 1992 roku na terenie Wysowa Zdrój w Beskidzie Niskim. Jest to typowa działalność rodzinna, prowadzona przez dwa pokolenia. Pracę rozpoczęliśmy od wybudowania, a następnie prowadzenia pensjonatu Ramis oraz restauracji przy pensjonacie.
2. Karczma Regionalna
Następnym krokiem w 2001 roku było odrestaurowanie chaty z 1912 roku i przekształcenie jej w karczmę regionalną, pod nazwą Gościnna Chata.
3. Hotel i Stajnia Konna
W 2011r rozbudowaliśmy karczmę w Wysowej Zdrój, wówczas powstał hotel ze stylowymi pokojami, oraz sale konferencyjne/weselne.
4. Stajnia "Jaśminowy raj"
W 2011 roku, z pasji i zamiłowania do koni powstała stajnia "Jaśminowy Raj" Miejsce gdzie miło spędzisz czas poruszając się po malowniczych zakątkach Beskidu Niskiego.
5. Karczma w Krakowie
W 2013 roku, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych gości postanowiliśmy otworzyć filię Gościnnej Chaty w Krakowie.
6. Karczma w Linz (Austria)
Po licznych sukcesach odniesionych na terenie Polski, postanowiliśmy przenieść nasze doświadczenia i smaki na rynek austriacki, otwierając w Marcu 2016 roku, pierwszą polską restaurację w Linz.