Gościnna Chata Kraków

Zapraszamy!

Restauracja „Gościnna Chata’ zaprasza do próbowania dań tradycyjnej kuchni polskiej, za pomocą smaków i atmosfery w lokalu postaramy się oddać odrobinę naszej polskiej tradycji.

Wszystkie dania w naszej kuchni zawierają najlepsze produkty z regionu Małopolski , a także z naszej Karczmy „Gościnna Chata” prowadzonej w Wysowej Zdrój w Beskidzie Niskim (np.: kiszona kapusta , kiszone ogórki , marynaty , sery , śmietana itp.).

Bardzo prosimy o cierpliwość przy realizacji złożonych zamówień, ponieważ każde z nich przygotowywane jest indywidualnie z pełnym zaangażowaniem naszych kucharzy.

Marynowana wątróbka na piołunówce
zł19
z prażonymi jabłkami na miodzie
Deska wędlin swojskich
zł22
z chrzanem dla 2 osób
Redykołka grillowana
zł15
w boczku z burakiem karmelizowanym.
Śledź po staropolsku
zł16
w dwóch odsłonach
Homiłka*
zł9
kulka serowa z miętą i solą w oliwie z ziołami podana z grzanką
Tatar huculski
zł27
z rydzem marynowanym i grzankami
Deska serów lokalnych
zł23
dla 2 osób
Kaszanka wiejska
zł21
z cebulką podana na grzance z sosem borowikowym
Grillowany kurczak na liściach sałaty
zł22
z warzywami i sosem oliwnym
Sałata zielona z serem Bundz
zł24
podana z polską śliwką suszoną i buraczkami karmelizowanymi
Barszcz ze zlepieńcami
zł14
z pierogami z mięsem
Barszcz z buraków kiszonych
zł12
z watruszką. Barszcz tradycyjny z pierogiem drożdżowym faszerowanym kapustą i grzybami.
Tradycyjny żur
zł13
z kiszonej mąki owsianej podany regionalnie z komperami i wiejską śmietaną "kiesełycia" *
Tradycyjny żur
zł17
z kiszonej mąki owsianej podany z białą kiełbasą i jajkiem w garnuszku chlebowym.
War ze zlepieńcami*
zł14
łemkowska zupa z soku z kiszonej kapusty, miast komperów podana z pierogami z mięsem
Tradycyjna zupa borowikowa
zł19
w garnuszku chlebowym
Rosół nader posilny
zł13
z makaronem ręcznie krojonym z dziesięciu jaj gniecionym. Tylko w niedzielne południe podawany.
Filety z pstrąga smażone na maśle
zł39
z prażonymi migdałami. Podany z pieczonymi ziemniakami i sałatą.
Delikatny pstrąg z wody
zł37
na warzywach grillowanych. Podany z ziemniakiem i masłem.
Wątróbka marynowana
zł26
w miodonce z jabłkiem i żurawiną. Podana z grzankami.
Schab bacy
zł35
z boczkiem i plastrem oscypka. Z ziemniakiem pieczonym i surówką.
Pieczeń z szynki barana
zł56
w sosie z borowików podana z hałuszkami i buraczkami karmelizowanymi
Comber z jelenia
zł65
na konfiturze z czerwonej cebuli i czarnej porzeczki. Podany z kindziukiem ziemniaczanym.
Bryzol wołowy po polsku
zł58
z serem Bursztyn i jajem sadzonym. Podany na sałacie i ziemniakami pieczonymi
Soczyste polędwice wieprzowe
zł45
na sosie miodowo musztardowym. Podane z kaszą krakowską i surówką z kapusty pekińskiej.
Tradycyjny schab z kostką
zł35
podany z ziemniakiem pieczonym i przaśną kapustą
Goleń z dzika
zł69
zapiekana w piecu podana z sosem chrzanowym. Podana przaśną kapustą i ziemniakiem pieczonym
Filet z indyka
zł35
na warzywach grillowanych z sosem śmietanowym. Podany ze zlepieńcami łemkowskimi
Zlepieńce ruskie
zł16
Zlepieńce z grzybem i kapustą
zł17
Zlepieńce z mięsem
zł18
Zlepieńce z bryndzą
zł17
Zlepieńce z kapustą i serem*
zł17
Mix zlepieńce – 10 szt.
zł20
Kaszanka na sposób domowy
zł19
z prawdziwkami. Podana z grzankami.
Kiełbasa swojska
zł19
Podana z cebulką, chrzanem i chlebem swojskim.
Kiszeniaki*
zł23
podane z sosem borowikowym. Gołąbki z kaszy, mięsa i grzybów zawijane w liście kiszonej kapusty
Bigos staropolski
zł21
w garnuszku chlebowym
Placki ziemniaczane
zł17
Polane z czosnkową śmietaną
Placki ziemniaczane gajowego
zł34
podane z gulaszem z jelenia i polskim serem Bursztyn, z ogórkiem kiszonym i surówką.
Kartacze z mięsem
zł25
kluski faszerowane mięsem podane z surówką
Hałuszki*
zł15
łemkowskie kluski z tartych ziemniaków z omastą
Mastiło*
zł14
danie z jajek, mleka i mąki sporządzone według starej regionalnej receptury
Tartianyk z masłom*
zł18
łemkowski placek z tartych ziemniaków, pieczony na liściu kapusty, Czas przygotowania ok. 45 min lub na wcześniejsze zamówienie
Kindziuk ziemniaczany z boczkiem
zł19
tarte ziemniaki z boczkiem i cebulą pieczone w formie wykładanej boczkiem, podane z czosnkową śmietaną
Giczał barani
zł58
Zapiekany w miodzie z musztardą podana z kaszą gryczaną i surówką (cena za kg)
Giczał cielęcy
zł58
marynowany, duszony w warzywach podany z ziemniakiem i utartym serem ziołowym (cena za kg)
Kaczka pieczona
zł55
faszerowana kaszą, mięsem z dodatkiem jabłek,rodzynek i śliwek suszonych w sosie jabłkowym (cena za kg)
Gąska pieczona
zł62
faszerowana kaszą, mięsem z dodatkiem rodzynek i migdałów w sosie z pomarańczy (cena za kg)
Królik w śmietanie z marchewką
zł70
podany z ziemniakiem pieczonym (cena za kg)
Pierożki ze śliwką suszoną
zł17
Pierogi z polską śliwką suszoną i orzechami /3 szt./
Sernik po wiedeńsku
zł14
z musem malinowym
Naleśniczki ziemniaczane
zł12
z prażonymi jabłkami i miodem
Ciasto z królewskiej kuchni Anny Jagiellonki
zł15
sporządzone z kaszy krakowskiej i bakalii

Biesiada Polska (dla min. 6 osób) - 95 zł/osobę
Przystawki:

  • Homiłka (kulka serowa z mietą)
  • Delikatny pstrąg marynowany z sosem jogurtowym

Zupy:

  • Kiesełycia z komperami
  • War ze zlepieńcami

Dania główne:

  • Pieczeń z barana w sosie z grzybów leśnych
  • Kiszeniak- gołąbek w liściach z kiszonej kapusty
  • Kindziuk ziemniaczany z sosem czosnkowym
  • Pierogi łemkowskie

Dodatki:

  • Buraczki zasmażane
  • Hałuszki (łemkowskie kluski z ziemniaków)

Desery:

  • Naleśniki ziemniaczane z jabłkiem prażonym i miodem
  • Pierogi ze śliwką suszoną i sosem miodowym

Na życzenie naszych gości możemy przygotować indywidualne menu biesiady.